Thursday, February 01, 2007

Bloggognese - återkomsten!
I skrytsamma ögonblick (som nu) brukar jag hävda att mina pastasåser är av världsklass. Jo, för jag tycker faktiskt det, och det ska bli spännande att se om någon håller med mig. Upp till bevis, för det här är mitt bidrag till Lisas tävling. (Vem hade förresten kunnat tro att det skulle till en matlagningstävling - samt enträgna uppmaningar från Sara, givetvis - för att locka mig tillbaka till bloggosfären? Livet är fullt av överraskningar.)

Nåväl, så här kokar jag min spagetti bolognese:

Smält 25 g smör i en rejäl gjutjärnsgryta. Bryn 200 g hackat rimmat sidfläsk och tillsätt sedan en stor lök, en dito morot, en vitlöksklyfta och en stjälk selleri - alltsammans lagom hackat - och låt fräsa en stund. Rör om emellanåt.

Tillsätt ytterligare 25 g smör och höj temperaturen. Lägg i 400 g nötfärs när grytan är het och bryn väl. Häll på 0,5 l buljong, rödvin efter behag (1,5 dl kan vara lämpligt) och 250 g tomater (gärna färska hackade, men passerade går utmärkt också). Krydda med färskriven muskot, salta och peppra. Persilja är också gott i såsen.

Sedan kommer det första av två riktigt Omistliga Moment i tillagningen - koka länge! Tre timmar är minimum, men jag brukar inte nöja mig med mindre än fem. Man kan späda med lite buljong om det skulle kännas för torrt.

Koka spagetti, men häll bort vattnet någon minut eller två innan den är lagom al dente. Lägg pastan i lagom mängd bolognesesås och - och detta är det andra Omistliga Momentet - låt såsen koka in tills det inte längre är rinnigt. Blanda med riven parmesanost. Servera. Njut!

Ännu bättre blir smaken faktiskt om man låter såsen vila i kylskåp över natten. Det är som om aromerna verkligen kommer loss ordentligt under avsvalningsprocessen, och det är ett fenomen som jag ofta tycker mig uppleva just när det gäller långkok och grytor av olika slag. Känner du igen det, Lisa, och kan du i så fall förklara vad det är som händer?